Door gebruik te maken van deze website gaat u akkoord met het gebruik van cookies op de website gewoon-nieuws.nl. Meer informatie
Mobiel

Zowel voor amateurs als professionals

segolene_royal_

Ségolène Rpyal,

De Franse minister van ecologie, Ségolène Rpyal, kondigde zondag een verbod af op de verkoop van’s werelds meest verkochte onkruidverdelger “RoundUp“.

De werkzame stof in RoundUp, glyfosaat, is in maart door de “International Agency for Research om Cancer” van de VN geclassificeerd als waarschijnlijk kankerverwekkend voor de mens.

De onkruidverdelger die zowel door amateur-tuinders als door boeren wordt gebruikt , is het sterproduct van biotech gigant Monsanto.

“Frankrijk moet in de aanval met betrekking tot het verbieden van pesticiden”, zei de minister op de Franse televisie. “ik heb tuincentra gevraagd om te stoppen met het plaatsen van herbiciden in de zelfbedieningsgangpaden”,, voegde ze eraan toe .  Haar aankondiging komt nadat de Franse consumentenorganisatie CLCV  Franse en Europese ambtenaren had gevraagd om te stoppen met de verkoop van glyfosaat gebaseerde producten voor zowel amateur tuinders als professionals.

Glyfosaat werd geïntroduceerd in de jaren 1970 onder de merknaam RoundUp,  maar wordt nu generiek geproduceerd en  is volgens het IARC de meest geproduceerde onkruidverdelger ter wereld.

Evaluatie van glyofosaat toonde een “beperkt bewijs” voor het vormen  van kanker, genaamd “non-Hodgkin lymfoon”, zoals te zien is in studies in de Verenigde Staten, Zweden en Canada, uitgevoerd onder landarbeiders sinds 2001.  De Amerikaanse agribusiness gigant Monsanto betwist sterk de IARC-indeling  door te zeggen dat relevante wetenschappelijke gegevens werden uitgesloten van de beoordeling.

De Franse minister kondigde vorige week al aan dat vanaf januari 2018 fytosanitaire producten die gebruikt worden om plantenziekten te controleren, alleen nog via een tussenpersoon of een gecertificeerde leverancier kunnen worden verkregen.

Bron: afp.com


ADVERTENTIE

FACEBOOK

ADVERTENTIE

ADVERTENTIE

ARCHIEF
GEWOON-NIEUWS.NL
INFORMATIE
Heeft u interessant nieuws? Mail het ons!
© 2018 gewoon-nieuws.nl