Door gebruik te maken van deze website gaat u akkoord met het gebruik van cookies op de website gewoon-nieuws.nl. Meer informatie
Mobiel

Weldoeners of afpersers?

Hyperinflatie in Duitsland (1920-1923). De prijs van één brood steeg in anderhalf jaar tijd van 1 mark naar 10 miljard mark.

Bankiers van over de hele wereld presenteren zich maar al te graag als weldoeners van de mensheid. De baas van de Goldman Sachs bank, Lloyd Blankfein, verklaarde onlangs: “Wij doen het werk van God”. Door het beschikbaar stellen van enorme hoeveelheden geld in de vorm van leningen stellen zij particulieren, bedrijven en overheden in staat om economische activiteiten te ontwikkelen waardoor welvaartsgroei mogelijk wordt gemaakt. De enige inspanning die de banken hiervoor moeten leveren is het invoeren van de leenbedragen en de gegevens van de lener in hun computers en ziedaar, het nieuwe geld is gecreëerd! Verder vullen zij in hun onderliggende administratie de onderpanden in die de lener moet afstaan aan de banken als borgstelling voor de terugbetalingen. In tegenstelling tot de uitgeleende ‘virtuele’ geldbedragen vertegenwoordigen de onderpanden zaken of goederen met werkelijke en reële waarde zoals goud, kunstcollecties, gebouwen of zelfs complete bedrijven. De banken komen dus op vrij eenvoudige wijze indirect in het ‘bezit’ van deze waardevolle goederen zonder dat zij er zelf ook maar iets aan bezit tegenover hoeven te stellen.

Goudstandaard

Vanaf 1871 is door Duitsland de goudstandaard ingevoerd. De rest van de wereld heeft daarna deze standaard overgenomen waarvan als laatsten de Verenigde Staten (1900) en Mexico (1903). De goudstandaard hield in dat landen niet  meer geld mochten creëren dan dat er goud in de staatskluizen lag. Het  in omloop zijnde geld werd zodoende gedekt door het achterliggende goud. Om de geldhoeveelheid uit te kunnen breiden en hierdoor economische groei te bewerkstelligen gebruikte Duitsland Zuid-Afrika als toeleverancier van goud door het edelmetaal in grote hoeveelheden van hen aan te kopen. Het was overigens hetzelfde Duitsland die in de beginjaren 20 van de vorige eeuw de eigen goudstandaard aan de laars lapte door onverantwoorde hoeveelheden Deutsche Reichsmarken te printen om daarmee de waanzinnig hoge schadevergoedingen ten gevolge van de Eerste Wereldoorlog te kunnen betalen. Dit veroorzaakte in Duitsland een hyperinflatie die ervoor zorgde dat de prijs van één brood in anderhalf jaar tijd steeg van 1 mark naar 10 miljard mark. In 1944 is de goudstandaard wereldwijd in een gewijzigde vorm weer ingevoerd door middel van het “Systeem van Bretton Woods“. Dit hield in dat de Amerikaanse dollar werd gekoppeld aan de goudprijs en de andere landen koppelden de koers van hun munten aan de dollar. Dit heeft geduurd tot 1971 toen een aantal landen, waaronder Nederland en Duitsland, deze koppeling ongedaan maakten omdat President Nixon ongelimiteerd dollars liet bijdrukken om de oorlog in Vietnam te kunnen bekostigen. Uiteindelijk werd in 1973 de goudstandaard helemaal losgelaten.

Alle remmen los

Door het loslaten van het goud als dekking voor het geld kon er ineens onbeperkt geld worden geprint. De Amerikanen hebben door de FED duizenden miljarden dollars laten printen om hun kostbare oorlogen te kunnen financieren en hun economie op te pimpen. Ook in Europa ging het gaspedaal op de plank en is, sinds de invoering van de euro in 1999 (beurzen)  en 2002 (betaalmiddel), door de ECB de hoeveelheid geld in euro’s verruimd van ruim 4000 miljard naar een kleine 10.000 miljard euro in januari 2012. De regels voor banken werden versoepeld zodat zij haast ongelimiteerd Europese staatsobligaties konden aankopen zonder dat dit drukte op hun balansen. Dit ging goed allemaal goed totdat uitkwam dat de Amerikaanse banken de Europese banken hadden belazerd met financiële producten die zo goed als niets waard waren (subprime loans), maar wel voor honderden miljarden in de boeken stonden. Hierdoor kwamen de banken in acute geldnood terecht zodat deze overal in Europa door hun regeringen gered moesten worden van de ondergang. Tellen we hierbij op de enorme staatsschulden die de Europese landen door de versoepeling van de regels al waren aangegaan dan hebben we hier in een notendop de miserabele positie waarin Europa thans verkeert.

Innige omhelzing bankiers en politici

Dat dit allemaal zover heeft kunnen komen komt omdat de politiek en de bankensector zich in een innige, maar voor de bevolking catastrofale omhelzing bevinden. Beiden presenteren zich als weldoeners van de mensheid, terwijl zij in werkelijkheid de mensheid uitleveren aan een systeem wat onherroepelijk ten gronde moet gaan. De bankensector kijkt met begerige ogen naar de onderpanden van de landen die in de problemen zijn gekomen door hun (door Europa gestimuleerde) leengedrag. Zij worden hierbij geholpen door de politici die het wettelijk mogelijk maakten dat het zover heeft kunnen komen. Verder spelen beide sectoren elkaar het balletje toe door het uitwisselen van  door de wol geverfde politici die bij de banken aan de slag konden (Gerrit Zalm,Wim Kok, Boele Staal) en uitgenaste (Goldman Sachs) bankiers die belangrijke functies gingen bekleden in het politieke circuit  (Mario Monti, Lucas Papademos, Luis de Guindos, Henry Paulson, Timothy Geithner). Op deze wijze functioneren de bankensector en de politiek als een soort van eeneiige tweeling die elkaars belangen behartigen welke uiteindelijk ten koste gaan van het belang van de burgers.

De planeet waarop wij leven heeft alle mogelijkheden in zich om een beschaving voort te kunnen brengen  die de tand des tijds ruimschoots kan doorstaan.  Maar dan moet de opvoeding er wel op gericht zijn dat het mentale bewustzijn zich optimaal kan ontwikkelen en niet de “ikke, ikke en de rest kan stikken mentaliteit”.

Het is deze mentaliteit die het levendigst is onder bankiers en politici, met als resultaat dat 1% van de mensheid politiek en financieel de dienst uitmaakt voor de overige 99%, waardoor ze feitelijk geklasseerd kunnen worden als ‘Staatsvijanden’ no.1 en 2.

 

 


ADVERTENTIE

FACEBOOK

ADVERTENTIE

ADVERTENTIE

ARCHIEF
GEWOON-NIEUWS.NL
INFORMATIE
Heeft u interessant nieuws? Mail het ons!
© 2018 gewoon-nieuws.nl